Höst och paddelbar vatten…

Så riktig har den där mörka tiden inte börjat än känns det som.
Hösten visar sig från sin finaste sida, sköna soldagar, färgglada skogar och havet som fortfarande är badb….. ähm paddelbar.
Det fina med denna tid är ju även att man få vara själv där ute. Nu är det inga båtar eller annat som för oväsen och man kan njuta av allt det härliga istället.
Tycker man dock att det är roligare att inte paddla helt själv så kan man gärna ta sig till Stockholm söndag den 28 oktober och vara med på Havskajakensdag 2018.
Då få man paddla en skön runda med flera andra tillsammans.

Citat Bengt Larsson:
Havskajakensdag startades av Jim Danielsson 1984 och paddlas alltid sista söndagen i oktober, samma dag som det blir vintertid. (ursprunligen var tanken att ensampaddlare en gång om året träffas för att utbyta erfarenheter).

Ny rutt i år då vi måste slussa via Hammarby. Vi paddlar utmed Stockholm vattenvägar och visar upp oss.

Tider:
Start vid 08:30 (vintertid) utanför point 65 bryggor i Ulvsundasjön.
Paddling mot Årstaviken via Esssingeöarna.
Ca 10:00 Slussning Hammarbyslussen
12:00 Lunch Hundudden alt FKI
Via Djurgårdskanalen utmed stockholms kajer upp mot Slottet vidare tillbaka mot hammarbyslussen.
Slussning ca 14:00
14:30 Fika tantobadet
tillbaka till Point 65( svimasport) via essingeöarna eller om någon har lite extra energi även runt Kungsholmen tillbaka.

Qajaq Sverige kommer inte delta som förening så att säga men jag misstänker att det bli en del medlemmar från oss som ska vara med.

Annars har vi just nu inga planerade aktiviteter men är öppen för föreslag.
Kanske en höstträff? Eller en mingelstund igen eller något liknande?
Hör gärna av er ifall ni kommer på något.


/ Philipp

Publicerat i Qajaq Sverige | Lämna en kommentar

Äntligen bli det lite svalare i vattnet…

Hej alla ni,
hoppas ni också hade en underbar sommar i denna hetta. Såg att många har rest runt hela Skandinavien och paddlat på alla möjliga ställen. Kul. Själv har jag också varit mycket vid havet dock mest bara vandring och att bada var aktuell.

En fågel viskade mig att nästa vecka på söndag – alltså den 2:a september så kommer Friluftsfrämjandet hålla i ”Äventyret i Flottsbro” (Stockholm) och alla är bjuden. Qajaq Sverige kommer att hålla i en Rolluppvisning kl 13:30. Kom gärna och var med eller kom och titta och umgås med alla.

Nyligen hölls det i årets mästerskap i Norge. Denna gång blev det nytt rekord då Jørgen Wessel nådde upp till otroliga 360 poäng. Vi önskar ett stort grattis!
Här kan ni se det på film

/ Philipp

Publicerat i Qajaq Sverige | Kommentarer inaktiverade för Äntligen bli det lite svalare i vattnet…

Kajakhelg hos Petrus kajak 2018

I lördags åkte jag till Tranås för att vara med på Petruskajaks Kajakhelg.
Tyvärr så ville vädergudarna inte riktig denna dag och överraskade med blixt och dunder och en massa regnmoln.
Men ju längre dagen gick så finare blev vädret. Och på sätt och vis stämmer det även in på stämningen. Nej nej inte att den var dåligt i början, absolut inte utan att den blev roligare med timmarna som gick.
Nu är jag riktig dåligt på att gissa antal men säg kring 40personer var det nog som kom.
Av de var det faktiskt ganska många som hade anknytning till Qajaq Sverige och även många andra valde att komma med sina Grönlandskajaker och paddlar.
Dagens höjdpunkter blev när Dubside visade upp både rollar i kajaken och på repen.
En annan höjdpunkt blev förstås grillkalaset och allt mingel på kvällen.
Jag skulle kunna skriva många rader till om allt som hände men tycker att ni helt enkelt boka in er på nästa års Kajakhelg hos Petrus och se själva hur trevligt det är.
Stort tack till både Petrus och Iréne samt alla som hjälpte till vid denna riktig fina tillställning i familjär anda.

Jag bifoga några bilder, resten hittar ni i denna länk:
Kajakhelg 2018

/ Philipp

Publicerat i Qajaq Sverige | Kommentarer inaktiverade för Kajakhelg hos Petrus kajak 2018

Snart är det dags

Nu är det bara några få dagar kvar tills det bli träff hos Petrus Kajak.
Hoppas ingen har likt jag helt glömt bort att anmäla sig till grillfesten.
Ses i Tranås hoppas jag.

Publicerat i Qajaq Sverige | Kommentarer inaktiverade för Snart är det dags

Glad Midsommar!

”Vad ska jag hitta på under midsommar?”
Ja det känner nog de flesta igen. Så var det även det året denna berättelse handlar om.

Det var för några år sedan och denna gång bestämde två vänner och jag att vi skulle paddla en liten tur och sedan fira på en ö. Det lät ju kul och vi bestämde att vi skulle träffas halvvägs då vi bodde en bit ifrån varandra.
När dagen kom åkte jag mot Sundbyholm där vi skulle sjösätta.
Lustig nog kom jag fram allt för tidigt eftersom jag hade haft tråkig hemma. Medan en vän fick jobba över och kom rätt sen istället. Men solen sken och det var inga problem att ligga där i gräset och lata sig.
När vi äntligen var samlade och skulle packa kajakerna la min andra vän märke till att han hade glömt sitt kapell. Som tur bodde han närmast och så satt vi andra oss i solen igen.
En lång stund senare kom han tillbaka. Då hade han upptäckt att hans kapell faktiskt var med i packningen i alla fall. Det låg på ett dumt ställe i bara.
Rätt roligt att tänka på det nu i efterhand att vi satt där i en timme helt i onödan. Fast det var ju fortfarande skönt där i solen. Men nu hade klockan blivit mycket och vi var hungriga. Vi bestämde att vi skulle ta den närmaste ön vi skulle hitta.
Det blev Räfsgarn. En trevlig ö med sandstrand och bra tältmöjligheter. Vi skrattade dock en hel del över det att paddelsträckan bara blev 2km.
Men vad gör det när man är med vänner, få tända en brasa och njuter av en härlig kväll på sommaren.

Och varför jag berätta detta för er?
Det är väl mest för att det visade så bra för mig att hur man än planera så kommer det alltid bli annorlunda. Men att det inte spelar någon som helst roll så länge man behåller fokus på varför man ska göra en viss sak.
Och i fallet midsommar tror jag att många av oss människor bli stressad över att inte få till den där ”rätta” festen efter sina föreställningar, behöver sitta ensam och liknande.
Njut av så mycket ni kan av det ni har, paddla inte full och dansar tills fötterna glöder!

GLAD MIDSOMMAR önskar jag i föreningens namn!


Foton är alltså från den kvällen.

/ Philipp

Publicerat i Qajaq Sverige | Kommentarer inaktiverade för Glad Midsommar!

Fyra år senare

För lite mera än fyra år sedan när jag gick på vildmarksmässan stötte jag på ett företag som jag redan hade hört lite om. Även sett några bilder på nätet.
Ägaren var ju en kändis och den viktigaste produkten inte heller okänd. Om än i en ny kostym.
Jag blev glad av att få titta på företagets produkter. Blev även glad att Johan Wirsén själv var på plats. Och att han stillade min nyfikenhet direkt genom att berätta allt som gick att berätta om produkterna…så kändes det i alla fall. Det märktes direkt att Johan brann för sitt nya företag. Hans energi och energiska uppträdande skapade förtroende och en vilja att få titta lite närmare på hans produkter.
Men ändå stod jag där och funderade. ”Hur skulle det gå för detta företag?” Ett företag som hade ett så litet sortiment. Ett företag som måste kämpa emot alla de stora som har både ekonomi, personal och var inte nya på marknaden.
Även Rebel  ja alltså företagets namn lät mig fundera lite. Var det så smart att använda detta namn? Jag hade lite svårt att tycka om det namnet ärligt talat.
Hursom fick jag träffa Johan ett tag senare och prova hans nya skapelse. Som egentligen inte är så ny då han har ritat den för många år sedan.
För 4 år sedan skrev jag även om det här på sidan. Ni kan bläddra tillbaka så hitta ni inlägget om starten på Johans företag.

Ingen kunde förstås veta hur framtiden skulle bli för Rebel. Men det gjorde inget för produkterna gillades starkt av kunderna och efterfrågan blev stor redan från början.
Johan satsade mycket svett och tid i sitt företag. Han jobbar ibland dygnet runt verkar det som. Åker till fabriken för att ta fram de bästa sätt att tillverka, utveckla och även att ta fram nya produkter.
I dagens läge säljs Rebels produkter i 19 länder. Varje kajak som byggs är redan såld då efterfrågan är stort.
Sortimentet har utökats till flera olika kajaker och så finns det paddlar och tillbehör också.
Alla materialier som används i Rebels produkter framställs även i Europa förutom cederträdet till paddlarna förstås. Med det säkerställs det även att kvalitén är riktig bra.

Det verkar alltså som den dåvarande framtid, alltså dagens situation blev bra för Rebel.
Och det tycker jag är väldigt kul. Visst det finns de andra företagen med men det verkar som Johans skapelser ändå passar snittet för oss Grönlandsfolk bäst.  Man ser väldigt många som paddla dessa produkter. Vid varje mässa är det många som vill prova och sedan helst inte behöver lämna tillbaka kajaken igen.
I den ena bilden kan ni se Mia göra en Spineroll, ja även Qajaqs ordförande har slagit till och är helnöjd.
När till och med Maliagiaq har beställt sin egen kajak från Rebel så kan de inte vara helt fel.

Missförstår mig rätt, precis som i min förra text för 4 år sedan vill jag inte göra reklam men det bli ändå så på något sätt. Jag kanske skulle göra som de på radio och skriva att det även finns andra företag efter varje mening.
Jag gillar skarpt att Rebel är detta lilla företag, att ägaren själv kommer till varje mässa och tar sig tid för varje intresserade både kund som konkurrent. Alltid glad och med inlevelse i samtalet. Och att Johan verkligen brinner för det där med farkoster på vattnet.
För när man fråga han vad han ska göra i sin kommande fritid så är det självklara svaret att han ska bygga en segelbåt.

/ Philipp

Publicerat i Qajaq Sverige | Kommentarer inaktiverade för Fyra år senare