Avannaq, en grönländskt vinge.

För ett tag sedan skrev jag om företaget Adanac Paddels som har specialiserat sig just på att tillverka paddlar med personlighet.
Idag vill jag gärna tipsa om ett norskt företag som har gått vägen ännu längre att göra något väldigt eget.
Det handla om Avannaq som nog flera har hört talas om eller sett på olika ställen genom åren men som ändå inte är allt för vanligt ute på vattnet.

https://www.flickr.com/photos/111426698@N08/15154435482/

Vad är det då som är så speciell med denna paddel? Framifrån ser den ut som vilken lätt kolfiber grönlandspaddel som helst egentligen. Bara Den stora texten ”Avannaq” som avslöja att det rör sig om någon särskild paddel. Kolla man på baksidan syns det däremot direkt vad som är grejen – där gömmer sig en form från en modern vingpaddel.

https://www.flickr.com/photos/111426698@N08/14968263658/

Många kasta genast undrande blickar när de upptäcker denna detalj  och ”funkar det?” är alltid första reaktionen. Och svaret är väl inte så där super enkel egentligen. För här handlar det om vad man vill med paddeln.
Jämför man med en riktig vingpaddel är Avannaq långsammare då den har mindre yta, bladet är mycket längre och det behövs lite längre tid för att få hela bladet in i vattnet och även lyften ta lite längre tid om man kör efter vingtypiska utdraget och inte lyftet. En paddel för sprinttävlingar i en racekajak är det alltså inte.
Vill man dock paddla snabbt med en turkajak eller grönlandskajak bli Avannaq plötsligen intressant. För i en riktig låg kajak så som en grönlandskajak brukar en riktig vinge inte kännas helt rätt, vinklarna hamnar oftast väldigt fel. Många riktiga vingar är även lite väl stor för att kunna paddlas länge och avslappnad utan att man skada sig eller sliter onödigt mycket.
Den smalare bladytan från Avannaq fungera väldigt mycket bättre för just detta. Skaftet är likt vanliga grönlandspaddlar format så att handen greppar helt naturligt utan att man behöver klämmer sig fast, på grund av paddelns vingform finns det dock en höger och vänster och skaftet är även den rätt tjock vilket brukar vara lite ovan i början.
Tekniken att paddla denna paddel är lite av en blandning mellan grönlandspaddel och vinge. Man kan hugga ned paddeln mycket brantare, få grepp fortare än en GP och leda paddeln ut åt sidan som man gör med en vinge. Detta är väldigt effektiv och jämför jag mot typiska GP så märks det tydligt att man är snabbare med en Avannaq.

Men sedan finns det lite nackdelar tyvärr. Och dessa kommer just på grund av den vingformen. För likt som med en vinge bli styrtekniken lite bökigare. Man få vänja sig lite att den böjda formen gärna vill sticka iväg lite när man till exempel behöver dra paddeln mot sig eller framåt vid till exempel sidoförflyttningar och liknande.
Gå man in på roll, sculling och sådant märker man snabbt paddelns gränser. Visst man kan göra det mesta men bara att hålla i paddeln vid exempelvis en Shotgunroll  bli lite bökigt med utformingen av skaftet. Man sitter även där i vattnet och funderar lite åt vilket håll man helst vill har paddeln så den rör sig smidigast i vattnet.

Det där svaret om paddeln funkar få alltså var och en avgöra för sig.
Vill man mestadels paddla rakt fram, kanske avlägsna många mil varje dag så kan den här paddeln fungera väldigt bra. Är man dock inte på bara lek och roll få man nog skaffa något annat istället. Sedan handla det även lite om att vänja sig så klart också. Allt går ju om man vill…

Jag själv har i alla fall skrivit upp den på min önskelista. I så fall bli det den nyaste varianten som är ca 1cm bredare än den vanliga då denna fungerade riktig bra nu sist jag fick låna en sådan när jag körde en dagstur med tunga hundkajaken på släp.

Ett annat bra argument för att köpa en paddel är även att all form av inkomst vid paddelförsäljning går till hjälp av brännskadade barn i Etiopien http://www.childrensburncare.com
Man gör alltså en god gärning genom att köpa en paddel från Avannaq!

_K__7114

Spana gärna in hemsidan för mera info: http://www.avannaq.com

Det här inlägget postades i Qajaq Sverige. Bokmärk permalänken.