Mats Areblad

Qajaq Sverige medlemmen Mats Areblad bygger våren 2013:

Startade bygget hösten 2009 med Cunninghams bok i ena näven och med internet som viktigt komplement. Kom så långt att spanten och kölribban var monterade sedan kom en flytt emellan och arbetet lades bokstavligen på hyllan. Byggde en långsmal friggebod och satte in en port i gaveln och vips så hade jag en kajakverkstad igen! Våren 2013 kom så bygget igång igen.

Gillar den slanka looken och vill ha en kvick och rollvänlig qajaq som även kan passa för dagsturer (för långturer har jag en stripbyggd Nomad med närmast obegränsad lastvolym). Valde därför snävare mått än Cunninghams standard-tumregler men gick inte hela vägen till tumreglerna för en renodlad rollqajaq

Jag vet precis vilken Ask som skänkt denna Masik. Hittade den för några år sedan i en hög av nyss nedsågade grenar längs Göta Kanal.

Den 1/6 genomfördes plasttestet hemma i Tinnerbäcken. Inte ett vattendrag för långa expeditioner men helt ok för lite provpaddling.
Efter att ha varit helt nöjd med att få gå ut i snickarboden och bygga på qajaqen lite nu och då så blev jag nu otroligt sugen på att bli klar och få paddla mer.

Första dukningen, eller snarare målningen, eller materialvalet (billigt och lite klent), eller kombination av allt ihop, blev ett kapitalt misslyckande. Duken som varit så trumskinnsspänd och fin före målning såg ut som pälsen på en hundvalp, flera nummer för stor. Aaarrgh. Det tog ett halvår innan jag förmådde mig sätta kniven i duken och börja om. Denna gång med riktig segelväv.
Min husskomakare fixade ett par fingertutor i läder. Den som sytt ett par skor eller en qajaq vet hur fingrarna tar stryk!
Nu är vi framme vid 2014 och qajaqen är klädd, målad och sjösatt. Återstår nu bara att sätta rollningen.

2_IMG_0956 3_IMG_11804_IMG_0898 5_IMG_1482